4 tips om uw woning goed te onderhouden

Of u nu een kersverse huiseigenaar bent of al jaren in hetzelfde huis woont, woningonderhoud is altijd nodig om uw huis mooi te houden. Niet alleen is het goed voor de waarde van uw huis, u voorkomt er ook ‘verrassingen’ mee op het gebied van reparaties. Met deze vier tips blijft uw huis in topconditie en leest u hoe u uw woning het beste kunt onderhouden.

1. Plan jaarlijks preventieve onderhoudswerkzaamheden in

Niets is zo vervelend als een lekkend dak of een cv-ketel die kuren krijgt. Dit is te voorkomen door van tevoren onderhoudswerkzaamheden in te plannen. Wacht dus niet tot er problemen optreden maar laat jaarlijks uw dak en cv-ketel inspecteren. Bij oudere cv-ketels wordt jaarlijkse inspectie geadviseerd, bij nieuwe is een tweejaarlijkse inspectie voldoende. Een dakdekker neemt tijdens de inspectie niet alleen het dak, maar ook de dakgoten, schoorsteen, boeidelen en de regenpijp mee zodat de kans op lekkages geminimaliseerd wordt.

 

2. Stel reparaties niet uit

Ontdekt u dat er reparaties nodig zijn, dan kan het verleidelijk zijn om deze nog even vooruit te schuiven in verband met (hoge) kosten. Van uitstel komt echter vaak afstel, waardoor het probleem geleidelijk verergert. Stel reparaties daarom niet uit, maar probeer deze op zo kort mogelijke termijn in te plannen. Hierdoor voorkomt u dat de kosten voor reparatie oplopen en dat eventuele schade tot een minimum beperkt wordt.

3. Let op uw woningisolatie

Een goed geïsoleerde woning is goed voor uw portemonnee én het woont een stuk comfortabeler. Merkt u dat er veranderingen zijn, zoals een ruimte die ineens tochtig is of dat de warmte niet meer goed vastgehouden wordt in uw woning? Dan is het aan te raden om uw woningisolatie eens goed onder de loep te nemen. Komt de tocht bij uw kozijnen vandaan, dan dient u uw kozijnen wellicht opnieuw te isoleren of te vervangen. Dan kan het ook zijn dat de kozijnen vervangen dienen te worden. Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden om uw woning beter te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, een extra isolatielaag voor onder uw vloer (indien u deze gaat vervangen) en dakisolatie. Gaat u verbouwen en wilt u isolatiewerkzaamheden laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag om uw woning vakkundig te isoleren.

 

4. Voer wekelijks schoonmaakwerkzaamheden uit

Wilt u uw woning goed onderhouden, dan is een van de belangrijkste tips: houd regelmatig uw huis schoon. Door regelmatig schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren, zorgt u dat uw woning in topconditie blijft. Secuur woningonderhoud zorgt er bovendien voor dat de levensduur van houten kozijnen of vloeren verlengd wordt. Let wel op dat u met beleid woningonderhoud uitvoert. Dat wil zeggen; gebruik geen producten die heel agressief zijn, die het materiaal van uw vloeren, plinten of kozijnen kunnen aantasten. Let daarom wel altijd op hoeveel schoonmaakproduct u ergens van mag gebruiken en of het schoonmaakproduct geschikt is voor het oppervlak wat u gaat reinigen.

Groot onderhoud voor uw woning

Tot slot hebben we voor het onderhoud van uw woning nog enkele laatste tips. Heeft u een monumentaal pand? Dan moet uw woning mogelijk geheel of gedeeltelijk gerenoveerd worden. Cloïn Totaalbouw voert dan onderhouds- en renovatiewerkzaamheden voor u uit. Wilt u na het lezen van deze woningonderhoud tips aan de slag met uw woning maar weet u nog niet precies waar u moet beginnen? Dan kunt u ook contact met ons opnemen voor het maken van bouwplannen. Wij staan graag voor u klaar om uw woning te verbouwen of te renoveren.