Uw woning verduurzamen, waar moet u op letten?

Wilt u uw huis verduurzamen? Dan heeft u veel verschillende opties om dit te realiseren. Of u nu uw bestaande woning of nieuwbouwwoning energiezuinig wilt maken, door op deze dingen te letten, verduurzaamt u uw woning en scheelt dit u op de lange termijn behoorlijk in de portemonnee.

woning verduurzamen

Wat is het verduurzamen van een woning en wat valt hieronder?

Voordat we antwoord geven op de vraag ‘Hoe kunt u uw huis verduurzamen?’ is het belangrijk om te weten wat het verduurzamen van uw woning precies inhoudt. Het verduurzamen van een woning is het beperken van het energieverbruik door middel van energiebesparende maatregelen. Hierbij kunt u denken aan het gebruiken van zo veel mogelijk duurzame energiebronnen en zo min mogelijk fossiele brandstoffen. Hieronder vallen onder andere:

  • Gevel-, dak-, leiding- en vloerisolatie
  • Spouwmuur- en glasisolatie
  • Warmtepompen
  • Zonnepanelen
  • Hoogrendementbeglazing (HR+++)
  • Energiezuinige deuren en kozijnen en bijbehorende constructieonderdelen in combinatie met hoogrendementsbeglazing (minimaal HR++)
  • Energiezuinige ventilatiesystemen
  • Douche-warmteterugwinningssysteem
  • Ledverlichting
  • Energiezuinige apparaten in huis

Voordelen van uw huis verduurzamen

Het verduurzamen van uw woning is een investering, maar het levert u ook veel op. Een van de belangrijkste voordelen is uiteraard de verlaging van uw woonlasten. Door energiezuinige maatregelen te treffen voor uw woning heeft u minder gas en/of energie nodig van het net. Dit betekent dat de maandelijkse energiekosten lager zullen uitvallen. Maakt u er een nul-op-de-meter-woning van, dan verbruikt uw huis netto zelfs helemaal geen energie meer. Een goed geïsoleerde woning zorgt ook voor een verhoogd wooncomfort, doordat u geen last meer heeft van tocht of kou in huis. Een ander direct gevolg van goede woningisolatie is dat uw woning minder CO2 uitstoot, wat beter is voor het milieu. Daarnaast zorgt uw (nieuwbouw)woning verduurzamen voor een verhoging van uw woningwaarde en een verbetering van de verkoopbaarheid van uw woning.

Uw huis verduurzamen; waar te beginnen?

Denkt u ‘ik wil mijn huis verduurzamen’ maar weet u niet goed waar te beginnen? Het begint bij inzicht krijgen in uw verbruik. Als u een bestaande woning heeft, kunt u bijvoorbeeld met een slimme meter of app inzicht krijgen in uw energieverbruik en welke apparaten de meeste stroom verbruiken. Op basis van deze gegevens kunt u een van bovenstaande maatregelen toepassen om uw huis te verduurzamen. Wordt uw woning nog gebouwd, dan heeft u natuurlijk nog alle mogelijkheden om het huis van begin af aan goed te isoleren.

Ik wil een duurzame en ‘groene’ woning laten bouwen

Wordt uw huis nog gebouwd? Denk dan aan de stelregel: eerst isoleren, daarna installeren. Een woning duurzaam maken, begint bij het grondig isoleren van de woning zodat de kou buiten blijft en de warmte binnen. Na het isoleren kunt u aan de slag met het installeren van bijvoorbeeld ledverlichting en energiezuinige apparaten in huis. Bij Cloïn maken we uitsluitend gebruik van de hoogste kwaliteit materialen en ontwerpen we uw woning volledig naar uw wensen. Indien u een duurzame woning wilt laten bouwen, houden we hier uiteraard zo veel mogelijk rekening mee in het ontwerp.

Woning verduurzamen met een klein en groot budget

Hoe verduurzaam je je huis als je al energiebesparende maatregelen hebt genomen? En hoe kun je je huis verduurzamen met een klein budget? Het verduurzamen van je huis kan zowel met grote als kleine aanpassingen gerealiseerd worden. Kijk daarom eerst naar hoe duurzaam de woning op dit moment is. Op basis daarvan kunt u beslissen of u een kleine aanpassing aan uw woning wilt doen of liever een grote verbouwing. Voor het verduurzamen van de woning kunt u bovendien bij de overheid in sommige gevallen subsidie ontvangen. Ook met een kleiner budget is het dus goed mogelijk om uw woning te verduurzamen.

Wat zijn de kosten voor het verduurzamen van een woning?

De kosten voor een huis verduurzamen zijn afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden en de gekozen materialen. Het speelt ook een rol of u subsidie ontvangt en of u speciale wensen heeft voor de verbouwing. Er is dus geen eenduidig antwoord te geven op wat de totale kosten zijn voor het verduurzamen van uw woning. Wilt u hier meer over weten, dan kunt u een gratis adviesgesprek aanvragen.

Eenvoudig uw huis energieneutraal maken

Uw woning energiezuinig maken regelt u met Cloïn. Wat de beste verduurzaming voor uw huis is, hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en budget. Wat uw wensen ook zijn, wij helpen u graag bij uw verduurzamingsproject! Bekijk hier onze gerealiseerde projecten of neem vrijblijvend contact met ons op.

verbouwing